jueves, 9 de junio de 2011

Murakami rebrà aquest dijous el XXIII Premi Internacional Catalunya

ACN. L'escriptor japonès Haruki Murakami rebrà aquest dijous el XXIII Premi Internacional Catalunya. En una trobada amb mitjans prèvia a l'acte de lliurament, l'autor de 'Tokio Blues' ha reflexionat sobre l'estat anímic del Japó després del terratrèmol i ha afirmat sentir-se amb el deure d'escriure un llibre sobre el desastre per "encoratjar" el poble. "Els escriptors podrem trobar un nou camí", ha precisat. Murakami afirma que encara no ha trobat una història concreta per escriure perquè està "exhaust" després de publicar '1Q84' però que espera que li arribi la inspiració en un any. Avesat a establir ponts entre orient i occident, Murakami afirma que en les seves obres no es poden desxifrar els dos mons.

En una roda de premsa lluny dels flaixos i dels objectius de les càmeres, Murakami ha explicat que després del terratrèmol els japonesos estan en "estat de xoc" i que ara cal saber "quina direcció seguir". Per l'escriptor japonès, després de la guerra el país va treballar per aconseguir la pau i la riquesa. "D'alguna manera, aquests somnis han desaparegut", ha reflexionat.

Sobre la coexistència entre orient i occident en la seva literatura, l'escriptor ha afirmat viure en un món en el que tots dos "estan barrejats". Com en la seva literatura, Murakami assegura que no és fàcil desxifrar els dos mons, discernir entre el que és "est i oest".

Un miracle tenir lectors catalans

El també autor de 'Kafka a la platja' afirma que gaudeix escrivint, una acte que fa de manera "natural" i que és una "fortuna" quan un llibre es converteix en un 'best seller'. "Mai vaig pensar que podria ser un escriptor 'best seller'", ha precisat. Al seu entendre, tenir lectors catalans "és un miracle".

Malgrat definir-se com una persona "amable, tendre i suau", els seus llibres incorporen elements durs, uns ingredients sent incomoditat quan els utilitza per determinades escenes però que sent que ha d'incorporar. "Hi ha una força que m'empeny a escriure aquest tipus d'històries", ha precisat. La mateixa força que li aporta imatges a la ment que li serveixen d'inspiració per escriure noves històries. "Només escric el que sento", explica, i considera que escoltar què diuen els lectors sobre la seva obra l'"encoratja" a continuar escrivint.

Murakami pren el relleu de Jimmy Carter

El Govern de la Generalitat va fer públic el passat dia 18 de març la concessió del XXIII Premi Internacional Catalunya a Haruki Murakami, després que el jurat analitzés les 196 candidatures presentades de 59 països diferents. Entre els motius que els membres del jurat van ressaltar en l'acte de concessió destaca que l'escriptor japonès ha esdevingut "un referent destacat del panorama literari mundial" i ha construït "un pont literari entre Orient i Occident".

Creat el 1989 per la Generalitat, el guardó reconeix anualment aquelles persones que han contribuït decisivament amb el seu treball creador a desenvolupar els valors culturals, científics o humans arreu del món. Està dotat amb 80.000 euros i l'escultura La clau i la lletra d'Antoni Tàpies. L'any passat es va concedir a l'expresident dels Estats Units, Jimmy Carter.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Related Posts with Thumbnails
 
Copyright 2010 Ágoraletras / Todos los derechos reservados. info@agoraletras.com